Feit of fabel?
Museum over zin en onzin van Euregio spreekwoorden
Spreekwoorden zijn het zout van de taal, maar elk spreekwoord is geen waar woord. (Zwols spreekwoord)

Inleiding
Spreekwoorden. Zonder erbij na te denken, maken wij er dagelijks gebruik van, maar de maatschappij verandert voortdurend. Hebben wij nog wel iets aan die eeuwenoude wijsheden?
De hoogste tijd om te testen of die spreekwoorden nog wel bruikbaar zijn in de 21ste eeuw.
In dit digitale museum en e-boek onderzoeken wij het waarheidsgehalte van 30 dialectspreekwoorden uit het Euregio gebied. Deze spreekwoorden gaan over de thema’s Relaties, Opvoeding, Werk en inkomen, Gezondheid en Varia.
De spreekwoorden zijn ontleend aan de verzameling dialectspreekwoorden, die Heinrich Büld heeft gepubliceerd in zijn boek Niederdeutsche Sprichwörter zwischen Ems und Issel. Eine Lebens- und Sittenlehre aus dem Volksmund, Münster 1983.
Heinrich Büld (1911-1989) was een Duitse schrijver en archivaris afkomstig uit Gronau. Hij heeft zijn verzameling van 5000 dialectspreekwoorden ontleend aan ca. 40 lokale spreekwoorden publicaties uit het Nederlands-Duitse grensgebied.
Bij het toetsen van het waarheidsgehalte van de 30 dialectspreekwoorden waren vooral de publicaties Achterhaalde waarheid; zin en onzin van spreekwoorden, Assen 2021 en Opvoedmythes van Marga Schiet, Amsterdam 2017, bijzonder nuttig.
Het digitale museum en het e-book zijn fraai geïllustreerd door de Vlaamse illustrator Dirk van der Auwera.
Dit project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Overijssel, de Cultuurfondsen van Gelderland en het Stimuleringsfonds Nedersaksisch Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.